Vinkit ja faktat
Ylipaino ja liikalihavuusElämäntaparemonttiTavoitteen asettaminenPainonhallinta - myytit ja faktatTyövireysMotivointiParhaat laihdutusmetoditTehokkaan kiinteytymisen avaimetTavoitteena bikinivatsa15 parasta dieettivinkkiä5 yllättävää syytä miksi paino nouseeMillä taltutat makeanhimosi? Lue parhaat vinkit!Ihmedieettiä ei ole olemassa11 myyttiä aineenvaihdunnasta8 tapaa pudottaa painoa työpaikalla3 pikadieettiä ja niiden vaikutuksetTotuus 10 laihdutusmyytistä10 tapaa pudottaa ilman dieettiäNäin vältät lihomisen joulunaikaanPainonpudotuksen riemuja5 helppoa tapaa pudottaa painoaHerkuttelu seis - lue 8 vinkkiä!Vältä näitä dieettien piirteitä!Jumittaako paino - lue syyt!Näin vähennät ylensyöntiä - 7 vinkkiä!Irti sokeririippuvuudesta8 askelta terveellisimpiin elämäntapoihinMillainen laihduttaja olet - lue vinkkisi!Vältä näitä kesäherkkuja!Parhaat ja huonoimmat kesädrinkitTässä tulevat 8 suosituinta dieettiäOvatko laihdutuslääkkeet turvallisia käyttää?Kävele itsesi kuntoon – lue vinkit!Kilot kuriin myös töissä!5 myyttiä kaloreistaVältä näitä pikkujoulujen kaloripommeja!Pari kiloa kevyemmäksi - lue vinkit!7 vinkkiä kevyempään oloonOnnistu painonpudotuksessa – 6 vinkkiä!Pudota painoa kekseliäillä keinoillaNäitä ruokia vähentämällä laihdutNäin paino putoaa nopeasti - lue vinkit!Näin vältät turhat kalorit!Miksi täysjyvä on niin hyvää laihduttajalle?5 helppoa keinoa syödä terveellisesti ilman kalorien laskemistaHoikempi vyötärö näillä ruoillaVesi - näin se vaikuttaa kehoosiKaikenmaailman dieetit - laihduttavatko ne?10 keinoa saada hoikempi vatsaNäin laihdut kilon viikossa – kokeile tätä dieettiä!Miten voi päästä laihdutusleikkaukseen?Kesäkilot pois - tuloksia kahdessa viikossa!Älä syö näitä aamiaisella!Eroon stressisyömisestäVältä näitä hiilareita!Laihduttaja - älä anna juuston lihottaa!Näin rajoitat kalorinsaantiasiTiesitkö näiden jouluherkkujen kalorimääriä?Näin aloitat laihdutuksen – 15 helppoa vinkkiä!Vauhtia aineenvaihduntaan - 15 vinkkiä!Millainen levite leivälle – lue vinkit!Laihduttaja - näin saat riittävästi kuituaMitä kalorit ovat ja miten ne kuluvat?
Blogit

Kevyt elämä
Päivitetty 11.01 2018
klo 13:00

Pudotettavaa 30-35kg, vuodessa ehkä putoaa...
Päivitetty 18.03 2010
klo 07:53

Laihdutus blogi täällä!
Päivitetty 01.02 2013

Vaikeuksien kautta voittoon?
Päivitetty 15.01 2011
klo 22:21

30 vuotta ja 30 kiloa sitten...
Päivitetty 26.01 2009
klo 22:46

Keskustelut

Oululaisia painonpudottajia
Uusin viesti 05.04 2018


Ryhmään laihtujia!
Uusin viesti 11.10 2017


-30kg pudottajia?
Uusin viesti 30.03 2017

11 myyttiä aineenvaihdunnastaGoogleta sana aineenvaihdunta ja saat lähes 100 000 osumaa neuvoista, joilla sitä voi ´kiihdyttää´, ´saada käyntiin´ ja ´lisätä´. Aineenvaihdunnasta on olemassa hurja määrä tietoa ja joukkoon mahtuu myös paikkansa pitämättömiä myyttejä. Yksi totuus ainakin on se, että kehosi polttaa 2-5 prosenttia vähemmän kaloreita joka vuosi 40-ikävuoden jälkeen, minkä vuoksi myös paino usein nousee tämän ikäisillä helpommin.

Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, sillä on olemassa pieniä tapoja, joilla päivittäin kertyvää kalorimäärää voi polttaa tehokkaammin. Tutustu oheisiin myytteihin ja ota käyttöön sinulle parhaiten sopiva tapa pitää liikakilot kurissa.

Myytti 1. Kehosi polttaa enemmän kaloreita sulattaessaan kylmiä juomia ja ruokia.


Totta. Mutta ennen kuin hankit itsellesi jäätelöpäänsäryn, tutustu faktoihin. Kehon polttama kalorimäärä kylmiä ruokia tai juomia nautittaessa ei edistä laihtumista juuri lainkaan tai hyvin vähän.

Toisaalta eri tutkimukset ovat osoittaneet, että  viisi –kuusi jääkylmää lasillista vettä saattaa auttaa polttamaan jopa 10 ekstra kaloria päivässä.

Myytti 2. Oikea määrä vettä päivässä auttaa polttamaan enemmän kaloreita.


Totta. Kaikki kehon kemialliset reaktiot, mukaan lukien aineenvaihdunta, ovat riippuvaisia vedestä. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan nestehukasta kärsivä polttaa 2 prosenttia vähemmän kaloreita, kuin tarpeeksi nestettä saava.

Myytti 3. Laihduttaminen hidastaa lepoaineenvaihduntaa, mikä vaikeuttaa painon kurissa pitoa.


Totta. Jokaista laihduttamaasi kiloa kohden kehosi lepoaineenvaihdunta polttaa 2-10 kaloria vähemmän päivässä. Viiden kilon laihtuminen tarkoittaa siis sitä, että sinun pitää syödä 20-100 kaloria vähemmän, jotta saat painon pidettyä tavoitteessasi.

Lepoaineenvaihduntaan voi kuitenkin vaikuttaa laihduttamisen aikana. Yksi keino on laihduttaa niin, että lihasmassa säilyy. Tämän voi toteuttaa vähentämällä kaloreita ja lisäämällä aerobista liikuntaa ja lihasharjoittelua.

Myytti 4. Tulinen ruoka kiihdyttää aineenvaihduntaa


Totta. Kapsaisiini, joka on chilipaprikoiden sisältämä polttavan tunteen aiheuttava kemiallinen yhdiste, voi kiihdyttää aineenvaihduntaa ja lisätä kylläisyyden tunnetta.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että yksi ruokalusikka pilkottua chiliä päivässä, eli noin 30mg kapsaisiinia, lisäsi aineenvaihduntaa jopa 23 prosenttia.

Myytti 5. Proteiinien runsas syönti kiihdyttää aineenvaihduntaa


Totta. Proteiini kiihdyttää aineenvaihduntaa enemmän kuin rasva tai hiilihydraatit, koska keho käyttää enemmän energiaa sen polttamiseen (TEF = Thermic effect of food). Tutkimukset osoittavat, että proteiinin sulattaminen kuluttaa tuplasti enemmän kaloreita kuin hiilihydraatin.

Myyti 6. Greippi ennen jokaista ruokailua lisää aineenvaihduntaa


Väärin. Greippi ei lisää aineenvaihduntaa, mutta se voi auttaa sinua laihduttamaan.  Journal of Medical food-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan puolikas greippi ennen ateriaa auttoi pudottamaan noin kaksi kiloa kolmen kuukauden aikana. Syy tähän on se, että greipin sisältämä kuitu ja vesi täyttävät sinua vähällä kalorimäärällä, jolloin syöt vähemmän itse aterialla.  

Myytti 7. Lihasharjoittelu lisää aineenvaihduntaa enemmän kuin aerobinen


Totta. Yhden kilon lisä lihasmassaasi lisää kalorien palamista noin 6- 8 prosenttia, mikä tarkoittaa sitä, että poltat noin 100 kaloria enemmän päivässä. Aerobinen liikunta ei merkittävästi lisää kehosi lihasmassaa.

Myytti 8. Vähäkalorisen sellerin sulaminen kuluttaa enemmän kaloreita kuin siitä saa


Väärin. Keskikokoisessa sellerin varressa on noin kuusi kaloria ja sen polttamiseen kuluva kalorimäärä on vain noin puoli kaloria.

Myytti 9. Tee kiihdyttää kehon kykyä polttaa kaloreita


Totta. Vihreästä ja Oolong-teestä löydetty katekiini-antioksidantti kiihdyttää kehon rasvanpolttokykyä. Eräiden tutkimusten mukaan näiden teelaatujen juominen noin 2-4 kuppia päivässä saattaa polttaa jopa 50 kaloria päivässä.

Myytti 10. PMS-oireet kiihdyttävät aineenvaihduntaa ennen kuukautisia


Totta. Jos PMS-oireista (kuukautisia edeltävä oireyhtymä) haluaa hakea jotain positiivista, on se lepoaineenvaihdunnan kiihtyminen. Tätä tapahtuu nk. keltarauhasvaiheessa, eli päivästä ovulaation jälkeen aina kuukautisten alkuun saakka. Hormonien aiheuttama aineenvaihdunnan lisääntyminen voi tarkoittaa jopa 300 kalorin kulutusta päivässä. Siksi naiset ovat usein nälkäisiä tämän vaiheen aikana.

Myytti 11. Ajan ollessa vähissä treenaa mahdollisimman kovaa aineenvaihduntaa kiihdyttääksesi


Totta. Kovaa treenaavilla lepoaineenvaihduntataso on harjoittelun jälkeen suurempi ja kestää kauemmin, kuin hillitysti treenaavilla. Kovaa treenamalla aineenvaihduntasi  polttaa jopa 10 prosenttia kaloreita harjoittelun jälkeen siitä määrästä mitä itse treenin aikana kului.

Aiheesta kirjoitti prevention.com 23.9.2008 ´11 metabolism myths, busted´.


                                                                       Noora Dahmane

 
Kirjaudu sisään:
Unohtuiko salasana?  >
Ensikertaa täällä?
Rekisteröidy  >
 
 
Tilaa Pudottajien uutiskirje!

Saat maksuttoman uutiskirjeemme sähköpostiisi pari kertaa kuukaudessa.

Anna e-mailosoite

Vahvistus

Tilaa uutiskirje  > Peru uutiskirje  >
 
Tutustu Pudottajat
-palveluun! Lue Pudottajista
 
 
 

Pikakysely

Aiotko osallistua kevään/kesän aikana johonkin yleiseen liikuntatapahtumaan, esim. Likkojen lenkki?
Kyllä osallistun.
Harkinnassa.
En tänä vuonna.
En aio, ei kiinnosta.